5 prednosti minimalizma u (poslovnom) životu

Anita Kanđera
3.05.2021.

Prednosti minimalizma u (poslovnom) životu su neprocjenjive!

Kao što sam već navodila, minimalizam u poslovanju kod nas u Hrvatskoj još uvijek nije zastupljen i želim biti prva koja će vam ovaj pojam tj. način života približiti. Čak i ako nisam prva, nema veze, bitno je da saznate da postoji način života u kojem možete imati: mir, sreću, uspjeh … živeći vremensku, financijsku i mentalnu slobodnu.

Biti minimalist (kao što pjevaju genijalci iz Dubioze Kolektiv) je stanje duha, mindset! a ne skup pravila. Pojednostavljeno to znači da imate ono što vam treba, da znate u tome uživati i da vas ne opterećuje ono što nemate. A najvažnija poanta i ključ je da poznajete sebe i svoje životne vrijednosti.

Pošto ima puno toga što vam želim prenijeti kroz ovaj divan način življenja, danas vam predstavljam 5 prednosti koje vam #minimalizamuposlu može donijeti (jer meni svakako je).

MINIMALIZAM VAM OMOGUĆUJE:

1. Ponovno fokusiranje na ono što vam je zaista bitno, ono što vam treba i u čemu uživate.

Kada imate ili želite puno stvari, fokus vam je posvuda. To je najčešći problem mojih klijentica. Upravo zato je prva lekcija #biznisbootcamp programa “temeljne vrijednosti”. Jer ako ne poznamo sebe, ako ne znamo što nam je važno i čemu težimo, onda će nas ovaj (online) svijet obmanuti da trebamo SVE. Ukoliko smanjite tj. reducirate 15 želja na 5 ove godine, postaje moguće usmjeriti vrijeme i energiju na važne stvari u poslu. Ma isto vrijedi i za život, tako da slobodno ove savjete čitajte otvorenog uma i primjenjujte ih privatno i poslovno!

2. Više novca za bitne stvari.

Isto vrijedi za ulaganja. Na početku svog poduzetničkog puta sam odmah htjela i profesionalnu web stranicu i profesionalne programe za obavljanje svog posla. No znate što? Meni je na prvom mjestu uvijek bio čovjek i da moji klijenti dobiju kvalitetan savjet, mentorstvo i uslugu. I upravo zato sam na početku vrijeme i novac ulagala u svoj um, a web stranicu i sve te programe i želje koje imam za poslovanje polako ostvarujem, korak po korak. Klijenti su zadovoljni, uživamo u zajedničkom radu, a jednostavna web stranica u tome nije smetala. Dapače, klijenti me preporučuju dalje, stoga dolaze i nove prilike, novi projekti, znači financije rastu koje onda ponovno mogu uložiti u poslovanje. Korak po korak. Cilj po cilj.

3. Više vremena.

Kada vam treba manje, ne morate toliko raditi. Nemojte me krivo shvatiti, ovo ne znači da mi novac nije potreban, no znam svoje ciljeve i idem prema njima korak po korak, što znači da nemam financijski pritisak. Uz plan i strategiju, i naravno minimalist mindset to je itekako moguće. Plan stoga i oslobađa vrijeme. Također nećete potrošiti toliko vremena baveći se svim dodatnim stvarima u svom životu. Možete usmjeriti svoje vrijeme na stvari koje su vam potrebne i iskoristiti dodatno vrijeme s ljudima koje volite.

4. Više energije.

O, a tek energija! To mi je najdraži dio jer čim radim više onoga što volim, automatski se i punim energijom.
Sjajna stvar minimalizma je što je to izbor. Mi sami biramo želimo li živjeti ovim načinom života ili ne. Do nas je i odluka koliko minimalistički želimo živjeti. Ne postoje ispravni ili pogrešni načini življenja minimalizma jer smo svi različiti.

Ono što prema istraživanju većina ljudi pronalazi kada krenu živjeti na ovaj način jest više smisla u onome što rade.

A tome vjerujem da većina nas ovdje teži. Bar mi to govori moje iskustvo s mojim klijenticama.
A to je ujedno i peta genijalna prednost koja je dovoljna takva kakva jest u jednoj jedinoj rečenici!

5. Više smisla u onome što radite.


  • Kako vam se čini ovaj način življenja?
  • Hoćete li ga pokušati integrirati u svoj život?
  • Živite li već na ovaj način?
  • Koje su po vam prednosti i nedostaci minimalizma?

Radujem se čuti vaše mišljenje.

Minimalistički pozdrav od mene 😉

Podijelite ako vam se svidjelo i proširite ovu važnu poruku