5 prednosti minimalizma u (poslovnom) životu

Anita Kanđera
3.05.2021.

Prednosti minimalizma u (poslovnom) životu su neprocjenjive!

Kao što sam već navodila, minimalizam u poslovanju kod nas u Hrvatskoj još uvijek nije zastupljen i želim biti prva koja će ti ovaj pojam tj. način života približiti. Čak i ako nisam prva, nema veze, bitno je da saznaš da postoji način života u kojem možeš imati: mir, sreću, uspjeh … živeći vremensku, financijsku i mentalnu slobodnu.

Biti minimalist (kao što pjevaju genijalci iz Dubioze Kolektiv) je stanje duha, mindset! a ne skup pravila. Pojednostavljeno to znači da imaš ono što ti treba, da znaš u tome uživati i da te ne opterećuje ono što nemaš. A najvažnija poanta i ključ je da poznaješ sebe i svoje životne vrijednosti.

Pošto ima puno toga što ti želim prenijeti kroz ovaj divan način življenja, danas ti predstavljam 5 prednosti koje ti #minimalizamuposlu može donijeti (jer meni svakako je).

MINIMALIZAM TI OMOGUĆUJE:

1. Ponovno fokusiranje na ono što ti je zaista bitno, ono što ti treba i u čemu uživaš.

Kada imaš ili želiš puno stvari, fokus ti je posvuda. To je najčešći problem mojih klijentica. Upravo zato je prva lekcija #biznisbootcamp programa “temeljne vrijednosti”. Jer ako ne poznamo sebe, ako ne znamo što nam je važno i čemu težimo, onda će nas ovaj (online) svijet obmanuti da trebamo SVE. Ukoliko smanjiš tj. reduciraš 15 želja na 5 ove godine, postaje moguće usmjeriti vrijeme i energiju na važne stvari u poslu. Ma isto vrijedi i za život, tako da slobodno ove savjete čitaj otvorenog uma i primjenjuj ih privatno i poslovno!

2. Više novca za bitne stvari.

Isto vrijedi za ulaganja. Na početku svog poduzetničkog puta sam odmah htjela i profesionalnu web stranicu i profesionalne programe za obavljanje svog posla. No znaš što? Meni je na prvom mjestu uvijek bio čovjek i da moji klijenti dobiju kvalitetan savjet, mentorstvo i uslugu. I upravo zato sam na početku vrijeme i novac ulagala u svoj um, a web stranicu i sve te programe i želje koje imam za poslovanje polako ostvarujem, korak po korak. Klijenti su zadovoljni, uživamo u zajedničkom radu, a jednostavna web stranica u tome nije smetala. Dapače, klijenti me preporučuju dalje, stoga dolaze i nove prilike, novi projekti, znači financije rastu koje onda ponovno mogu uložiti u poslovanje. Korak po korak. Cilj po cilj.

3. Više vremena.

Kada ti treba manje, ne moraš toliko raditi. Nemoj me krivo shvatiti, ovo ne znači da mi novac nije potreban, no znam svoje ciljeve i idem prema njima korak po korak, što znači da nemam financijski pritisak. Uz plan i strategiju, i naravno minimalist mindset to je itekako moguće. Plan stoga i oslobađa vrijeme. Također nećeš potrošiti toliko vremena baveći se svim dodatnim stvarima u svom životu. Možeš usmjeriti svoje vrijeme na stvari koje su ti potrebne i iskoristiti dodatno vrijeme s ljudima koje voliš.

4. Više energije.

O, a tek energija! To mi je najdraži dio jer čim radim više onoga što volim, automatski se i punim energijom.
Sjajna stvar minimalizma je što je to izbor. Mi sami biramo želimo li živjeti ovim načinom života ili ne. Do nas je i odluka koliko minimalistički želimo živjeti. Ne postoje ispravni ili pogrešni načini življenja minimalizma jer smo svi različiti.

Ono što prema istraživanju većina ljudi pronalazi kada krenu živjeti na ovaj način jest više smisla u onome što rade.

A tome vjerujem da većina nas ovdje teži. Bar mi to govori moje iskustvo s mojim klijenticama.
A to je ujedno i peta genijalna prednost koja je dovoljna takva kakva jest u jednoj jedinoj rečenici!

5. Više smisla u onome što radiš.


  • Kako ti se čini ovaj način življenja?
  • Hoćeš li ga pokušati integrirati u svoj život?
  • Živiš li već na ovaj način?
  • Koje su po tebi prednosti i nedostaci minimalizma?

Radujem se čuti tvoje mišljenje.

Minimalistički pozdrav od mene 😉

Podijeli ako ti se svidjelo i proširi ovu važnu poruku