7 savjeta za učinkovitu organizaciju vremena

Zapratite me i ovdje

Anita Kanđera
23.06.2020.

Organizacija vremena je proces planiranja i kontrole koliko vremena ćete utrošiti na određene aktivnosti. Dobra organizacija vremena omogućit će vam da postignete više u kraćem vremenskom razdoblju, smanjuje vam stres i dovodi do uspjeha, kako privatno tako i poslovno.

100% sam sigurna da ja ne bih mogla:

 • voditi blog o autentičnim kreativcima
 • upravljati svojim obrtom “Momenta” i svom pripadajućom papirologijom
 • pisati i kreirati sadržaj za svoje Instagram, Facebook i Linkedin profile
 • slati newsletter svaka dva tjedna
 • vikendom putovati
 • voditi ispunjen i kvalitetan privatan/društveni život
 • pomagati klijentima u organizaciji njihovih online poslovanja
 • voditi individualna savjetovanja i sastanke
 • pomagati roditeljima na drugom kraju Hrvatske
 • svakodnevno kuhati, spremati i držati red u našem stambenom prostoru

i još mnogo toga, a da ne znam dobro organizirati svoje vrijeme. Slažete li se? 🙂

A još k tome imam viška energije, ideja i entuzijazma za sve svoje kreativce koji mi se jave u inbox!

Zato sva ova iskustva i dijelim u newsletteru jer znam da je moguće, da uz pravilno planiranje i organizaciju (prvenstveno sebe) možete uživati i raditi sve što vam se da (i ne da).

Pogledajmo stoga 7 savjeta za učinkovitu organizaciju vremena:

1. Planirajte unaprijed

Obavezno započnite svaki dan s jasnom predodžbom o tome što taj dan trebate napraviti. Razmislite o tome da uvedete naviku da na kraju svakog tjedna zapišete sve što trebate napraviti za sljedeći radni tjedan. Na taj način možete sljedeće jutro započeti opuštenije jer imate sve zapisano i isplanirano. Jedna od prvih metoda koje sam spomenula je “brain dump” koji svakako preporučujem ako ga još niste isprobali.

2. Mudro odredite prioritete

Postavite i posložite sve svoje zapisane zadatke i odredite prioritete na temelju važnosti i hitnosti. Jedna od metoda koja vam tu može pomoći je matrica hitno/bitno o kojoj sam pisala u svoja prošla dva newsletter. Matrica se sastoji od:

 • kvadranta hitno/bitno
 • kvadranta nije hitno/bitno
 • kvadranta hitno/nije bitno
 • kvadranta nije hitno/nije bitno.

3. Uklonite nebitne zadatke

Važno je da uklonite višak aktivnosti ili zadataka te postavite npr. 3 prioritetna zadatka na dan. Odredite što vam je važno i što zaslužuje vaše vrijeme u tom danu. Uklanjanje nebitnih zadataka / aktivnosti oslobađa više vremena koje zatim možete potrošiti na istinski važne stvari.

4. Pravilno postavite ciljeve

Postavite si ciljeve koji su dostižni i mjerljivi. Najčešće se spominje SMART metoda pri postavljanju ciljeva, što znači da bi trebali biti specifični, mjerljivi, dostižni, relevantni i pravovremeni. SMART metoda je objašnjena puno puta stoga slobodno ukucajte u Google “SMART ciljevi” ako želite saznati više o ovoj metodi.

5. Postavite vremensko ograničenje

Postavljanje vremenskih ograničenja za dovršavanje zadataka pomaže vam u koncentraciji i učinkovitom završetku zadatka. Ulaganje malo dodatnog napora da odlučite koliko vremena trebate izdvojiti za svaki zadatak također može pomoći da prepoznate potencijalne probleme prije nego što se pojave. Ovo je također važno kako bih mogli odrediti hoćete li stići sve sami ili je potrebno neke zadatke delegirati ili eliminirati.

6. Pravite pauze između zadataka

Kada radite puno zadataka bez odmora, teže ćete ostati koncentrirani i motivirani. Dopustite si pauze između zadataka da očistite glavu i osvježite se. Ionako preporučuju nakon 2 sata gledanja u monitor, odmoriti oči, tako je i s vašom glavom. Prošetajte, meditirajte, skuhajte si kavu pa nastavite. 🙂

7. Organizirajte se

U organizaciji će vam pomoći kalendar za dugoročno upravljanje vremenom. Zapišite rokove za projekte ili za zadatke koji su dio cjelokupnog projekta. No zasad još neću u detalje organizacije jer sam svjesno ostavila ovu stavku za kraj.

A znate li zašto?

Jer je organizacija jako širok pojam i zato od idućeg newslettera krećem s online organizacijom (kako posložiti online posao, društvene mreže, digitalnu papirologiju u poduzetništvu, itd. Slobodno mi se javite ako imate konkretna pitanja!).

Radujem se odlučite li bilo što od navedenog isprobati i podijeliti sa mnom. Također vas pozivam ukoliko imate pitanja i nedoumice vezano za organizaciju vremena, marketing društvenih mreža ili prodaje da mi se javite jer poklanjam 5 free konzultacija od 20 minuta u kojima ćemo napraviti analizu vašeg individualnog problema.

Vaša poslovna partnerica, Anita Kanđera!

Podijelite ako vam se svidjelo