Redovna mjesečna druženja osnažila su žene

Anita Kanđera
20.06.2022.

Svaki kraj počinjem nekim početkom, a početak ovih druženja je nastao još u 2021. 

Kada sam čula još jednu svoju klijenticu u radu 1 na 1 kako je frustrirana što ju okolina ne razumije, što nema s kim podijeliti poduzetničke izazove, pitati druge kako su se nosile s određenim izazovima i imati sigurno okruženje u kojemu će biti viđena, poslušana i podržana, nešto se u meni dogodilo i pomislila sam “Ja to želim promijeniti.”

I sama sam se tako osjećala dok nisam našla zajednicu i ljude s kojima mogu dijeliti upravo sve to, i zato sam pomislila na riječ “zajednica” i počela razrađivati ideju…

Koncept je brzo bio na papiru: jednom mjesečno, uživo (poslije sam dodala i mjesečna druženja online koje je sa mnom vodila moja kolegica Marina Biljak), ograničen broj žena kako bi svi došli do izražaja, 2 sata, predvečer usred tjedna kako ne bi oduzimali vrijeme vikendom za obitelj, razmjena iskustava na određenu temu, privatna Whatsapp grupa za predstavljanje i umrežavanje kako bismo 2 sata uživo iskoristili što kvalitetnije…

A kada sam svoju ideju podijelila s mojom prijateljicom, kolegicom i mentoricom Sandrom Sharp i obrazložila joj da želim poslovnim ženama pružiti siguran prostor za umrežavanje i razmjenu iskustava, ona je dodala zadnji sastojak prije realizacije = prostor u Zagrebu! 

Kako je prostor u vlasništvu Udruge Fokus s kojom i sama surađujem, a Sandra u sklopu iste vodi tečaj “Raširiti Krila“, spojili smo Sandrino bogato iskustvo iz osobnog razvoja i moje iz poslovnog razvoja, i time zajedno odlučile pružiti ženama spoj naših vještina kao dobitnu kombinaciju.

Tako smo u veljači 2022., mom mjesecu rođenja, krenuli s prvim druženjem, ne ograničavajući prijave samo na žene poduzetnice nego i na poslovne žene koje imaju hobi sa strane, žele otvoriti nešto svoje u budućnosti ili jednostavno se poslovno razvijati.

Ni slutili nismo da će 20tak mjesta koja smo stavljali na raspolaganje biti popunjena u roku nekoliko sati nakon objave, pa smo otvorili i listu čekanja ukoliko netko odustane.

Pravila su bila jednostavna: druženja su besplatna, prijave su obavezne, ukoliko ne otkažete i ne pojavite se, gubite pravo prijave idući mjesec. I mogu baš zadovoljno reći da su se svi držali ovog, jednostavnog i jasnog koncepta. Hvala!

Većinu dojmova, fotografija i dijeljenja podijelili smo putem Instagrama, a u ovom članku su fotografije s trećeg druženja, no ovo zadnje, peto, prije ljetne pauze sam odlučila ovjekovječiti upravo na ovaj način, iznoseći kako je došlo do ideje, kako je prihvaćena i koji su sve dojmovi žena koje su sudjelovale. 

S vremenom smo dodali i mogućnost da se 2 žene na svakom druženju imaju priliku predstaviti, ponuditi svoje usluge ili proizvode, što je rezultiralo ne samo super promocijom njih i njihovih poslova, nego su prisutne žene time dobile mogućnost ili testirati sam proizvod, npr. kada nam je Nina Šarić donijela svoje torte i sladolede na degustaciju, ili dobiti posebnu pogodnost popusta, npr. kada nam je Monika Jagić podijelila popuste na njene šalice. 

Zaista smo pokušali, uz kavu i čajeve, pružiti prostor ne samo za razmjenu iskustava i umrežavanje, nego i ohrabrenje, motivaciju, inspiraciju, izlazak iz zone komfora i podržavajuću zajednicu.

Jesmo li u tome uspjele, pročitajte u osvrtima ispod fotogalerije 🙂

Upoznajte nekoliko žena s naših redovnih druženja i pročitajte njihove osvrte i dojmove nakon istih:

1. Nina Bancetović @__ekspresija__

“Meni je svaki put sve ljepše i zapravo ne mogu vjerovati da vas toliko kratko poznajem. Ja sam dobila potpuno prirodan osjećaj pripadnosti i podrške. Hvala na fotkama i divnoj energiji, svima ❤️❤️❤️❤️❤️”

2. Patricia Lacković @patricia_wanderlust_pl

“Nisam znala što da očekujem i kako da se pripremim za druženja. Hoću li moći i stići postaviti pitanja i dobiti odgovor, a kad ono shvatiš, da se s toliko stvari i situacija možeš poistovjetiti i iz tuđih pitanja i iskustava uzeti ono vrijedno, ono što i tebi baš treba! Najviše me se dojmila energija, povjerenje, podrška i u svakom trenutku sam se osjećala sigurno podijeliti svoje emocije, brige i izazove. Teško je objasniti što se sve dobiva na ovakvim druženjima, ali zbilja mislim da je neprocjenjivo to što jedni drugima i svjesno i nesvjesno pomažemo i guramo se da postižemo više i ostvarujemo bolje rezultate! Hvala od srca Aniti i Sandri na vremenu, trudu i energiji i što nesebično dijele svoje vrijeme i znanje jer ovime se stvaraju brojne priče i mijenjaju životi! Pokazuje se da je moguće živjeti i raditi autentično i ići svojim putem, o svom tempu! Hvala svim divnim ženama što dijele svoja iskustva i što onda svi zajedno rastemo!!! 💝”

3. Monika Jagić @creatum.hr

“Ova druženja su mi predivno iskustvo jedinstva u različitosti! Mjesto međusobne podrške i poticaja, prijateljstva i prilike za upoznavanje ljepote raznolikih darovanih nam talenata, ali i osobnog truda. Hvala svima, a prvenstveno Aniti i Sandri, predivno je biti dio plodova koji su proizašli iz vaše vjere, truda i darežljivosti ❤”

4. Lana Matica @beespokehr

“Anitina i Sandrina druženja su prostor spajanja, sigurnosti i podrške divne ženske energije i duše. Osim poslovnog rasta, duhovno proširenje ono je što čini ove susrete magičnim. Na ovim druženjima shvatila sam kako smo sve ovdje da bismo u jednom trenutku pomogle jedna drugoj, da odgovor nikad neće izostati i da imamo mrežu koja će nas uhvatiti u slabim trenucima i bacati nas u zrak od sreće u onim jakim. Mislim da ne mogu zamisliti ljepšu svrhu od toga. 😊”

5. Tamara Kajari @slagalicaorganiziranje.hr

“S obzirom na svoja iskustva iz posla kojim se bavim: Ne biramo roditelje ni šefove, ali sve ostale ljude u svom životu biramo sami i tim izborom pokazujemo koji su nam stvarni prioriteti. Sve ostalo su priče za malu djecu. Samo jednom mjesečno provesti sat ili dva sa pravim ljudima dovoljno je za nevjerojatne pomake u privatnom i poslovnom životu, ALI treba HTJETI dvije stvari: 1. izabrati dobre ljude za sebe i 2. doprinositi toj izabranoj zajednici, a ne samo uzimati od nje. Anita i Sandra vi to jako dobro znate i hvala vam što i ostalim ženama pomažete da ostvare to isto. ❤️”

6. Andrea Prusina Kovač @andreaprusinakovac

“Meni ova druženja znače jako puno jer mi daju osjećaj da nisam sama na poduzetničkom putu. A svako druženje u organizaciji Anite i Sandre mi još daje i osjećaj pripadanja i puni ne samo poduzetnički duh nego i samu dušu. Njih dvije su okupile žene koje su, kao i one same, spremne pomoći i dijeliti svoja iskustva, davati savjete i podržavati ostale na njihovom putu. Svaki put s druženja odem puna pozitivne energije, motivacije i super savjeta da guram dalje radeći ono što volim. Bila sam na više druženja poduzetnih žena, ali jedino s Anitinim imam osjećaj da sam tamo gdje zaista pripadam. I na svemu tome sam neizmjerno zahvalna❤️”

7. Vlatka Juzbašić @dnevnik.zahvalnosti_byvlatka

“Kroz naša druženja sam dobila nove spoznaje i nova poznanstva. Volim upoznavati nove ljude i slušati njihova iskustva. Spoznala sam da svi imamo iste ili slične izazove s kojima se borimo i rješavamo. Nijedan izazov nije nerješiv. Ovakve grupe su odlične zbog podrške i razumijevanja koje jedna drugoj pružamo. Super je što su cure uvijek otvorene za dijeljenje iskustva i savjeta. Zahvalna sam što s jedne strane imamo mentoricu za osobni razvoj, dragu Sandru, koja ima uvijek odlične savjete i konstruktivne prijedloge. S druge strane imamo mentoricu za poslovni razvoj, dragu Anitu, koja je uvijek spremna pomoći i saslušati, te dati konkretan savjet. U zadnje vrijeme, prije ovakvih druženja, definitivno je nedostajalo ovakvih kvalitetnih druženja i drago mi je da smo se okupili.”

8. Tihana Botor @tihanabotor

“Evo i ja ću pustiti dušu u pisanju🙈 divno je znati da nisi sam…da se svi mi nosimo u poslovnom svijetu sa istim preprekama i mindset kočnicama, ali je i divno imati zajednicu u kojoj kroz dojmove i sugestije možeš sagledati svoj biznis i dobiti vjetar u leđa sa pregršt novih ideja….samo nam je nebo granica🤩 Hvala Aniti i Sandri koje su si dale toliko truda i strpljenja da organiziraju svaki meeting sa puno pozitive i informacija…i samo naprijed! Zajedno svi možemo puno!❤️”

9. Martina Gotal @_pilove

“Meni je ljepota ovih druženja baš u našim različitim poslovima, a povezuju nas zapravo isti ili jako slični problemi, odnosno izazovi s kojima se susrećemo. Meni osobno je svako druženje pomoglo da se određeni izazovi mogu sagledati i iz neke druge perspektive, a ne samo one moje, tako da su mi se definitivno otvorili i neki drugi vidici i stvorile nove ideje. 🙂
Zato sam neizmjerno zahvalna svim ženama, a pogotovo Aniti i Sandri na njihovim korisnim savjetima i strpljenju. ❤️”

10. Kristina Jelačič @kristina_jelacic.r

“Ovo je pravi Girl power u Anitinoj organizaciji.👌 Puno pozitivne energije, novih ideja i rješenja za naše izazove (a ne probleme) Super prilika za povezivanje i mogućnosti korištenja usluga od žena koje upoznaš uživo.”

11. Dejana Milković @dejana_virtualni_asistent

“Ja bila jednom i sad na zadnjem meet upu i baš sam sretna što sam dio svih vas divnih žena. Rekla bih samo jednu izjavu, što zračiš to i privlačiš i to je razlog što smo se sve okupile. Aniti, Sandri i svima koje sam upoznala, hvala na svemu😊💜”

12. Milena Stipić @samo_malooo

“Evo ja sam bila samo jednom o sad zadnji put nisam mogla doći, al i taj jedan put bio mi je dovoljan da shvatim koliku vrijednost imaju ova druženja. Ogromna je stvar imati mjesto na kojem si prihvaćen i gdje bez problema možeš pričati o svojim strahovima i borbama. Bravo za Sandru i Anitu, zaista je velika stvar stvoriti nešto ovoliko dragocjeno🥰😍”

13. Elena Legović @elenalegovic_letsstudio

“Drage cure, tako je lijepo osjetiti ovo zajedništvo! Ništa od toga ne bi bilo da Anita i Sandra ne idu u sve tako otvorenih srca, i sa željom da upoznaju i da stvarno pomognu, upute, usmjere, ohrabre, podrže…i kada se ide tako iskreno u nešto bez ikakvih kalkulacija i skrivenih namjera, to onda ispadne pravo, i sigurno vrijedno za svaku ženu koja se uključi.. ovo je sigurna sam samo početak onoga što nastaje, jer je stvaranje u ženskoj prirodi, to je ono što nas ispunjava i u čemu rastemo💕 sretno dalje u svim novim izazovima! I hvala za priliku da učimo jedne od drugih🌸”

14. Monika Bogdanić @monika.bogdanic

“Ja sam jučer imala temperaturu i ne volim piti tablete nego puštam da to samo prođe i nema puno stvari zbog kojih bi s temperaturom išla prati kosu i popila tabletu da dođem k sebi, a jučer jesam 🤷‍♀️
Time samo želim naglasiti koliko volim ova naša druženja i stvarno je neprocjenjivo da ste ovo osmislile. Predivne žene sam upoznala, predivne priče, velika ste inspiracija sve i baš je lijepo imati takvu zajednicu.
Hvala vam svima, posebno Anita i Sandra 🥰🥰”

15. Maja Stipetić @josephscrafthome

“Mjesečna poslovna druženja za žene u organizaciji Anite Kanđere, vlasnice obrta Momenta, i Sandre Sharp iz kršćanske udruge Fokus, više su od samog poslovnog umrežavanja. Ovdje se grade poznanstva i prijateljstva, osmišljavaju suradnje i mozgaju ideje, ovdje su žene ženama podrška, a ne konkurencija i prijetnja. Ovo posljednje me posebno privuklo, jer neizmjerno puno znači doživjeti iskrenost, dobronamjernost, pristupačnost, velikodušnost, razumijevanje, potporu i inkluzivnost u poslovnom svijetu. Naročito je lijepo doživjeti to od nekog iskusnijeg, tko je već prošao faze u kojima si sada ti, i osjetiti da te ta osoba razumije, da te želi iskreno i dobronamjerno ohrabriti i potaknuti da vjeruješ u sebe i dok ti još sam ne vjeruješ dovoljno u sebe. Prekrasno je doživjeti Momente u kojima se druga osoba iskreno veseli svakom tvom, i onom najmanjem, poslovnom uspjehu, živi ga i proživljava s tobom. Anita i Sandra kao organizatorice posebno se trude oko toga da se njeguje upravo takva podržajna, ohrabrujuća i motivirajuća kultura i ovdje čovjek doista PROcvjeta, kao što se zove i Anitin mentorski program. Od srca sam zahvalna svojoj dragoj prijateljici Moniki Jagić, vlasnici obrta Creatum, koja me pozvala da se uključim u ova druženja i organizatoricama što su mi iskazale tako srdačnu dobrodošlicu. Zaključno, osjećam potrebu izraziti najveću hvalu i slavu Bogu za kojeg čvrsto vjerujem da je upravo on onaj izvor od kojeg teku sve ove rijeke milosti koje su nas okupile i sve nas ponaosob na ovaj ili onaj način preplavile u sklopu ovih druženja.”

Druženja za poslovne žene u Zagrebu održavala su se redovno od početka 2022. jednom mjesečno u prostorima Udruge Fokus.

Posebna zahvala ide:

Sandri Sharp – Hvala ti što nesebično daješ svoje vrijeme, energiju i znanje svim ženama oko sebe, uključujući mene, hrabriš nas i usmjeravaš da otkrijemo i živimo svoju svrhu. Ti si LJUBAV u jednoj osobi koju kao takvu još nikada do sada nisam osjetila. Čista duša, iskrena namjera i razumijevanje za sva ljudska bića. Zahvalna sam što sam te upoznala i što te mogu zvati prijateljicom!

Tamari Kajari – Hvala ti što si mi pružila povjerenje na početku mog poduzetničkog puta i što si iz klijentice prerasla u divnu kolegicu, a zatim u prijatelja koji sluša, pljuska i smije se kada treba! Divno je pronaći osobu sa istim, čudnim smislom za humor 😀 i veselim se svemu što nas još čeka!

Udruzi Fokus – Hvala vam što radite na rastu i razvoju zajednice, što organizirate toliko vrijedne događaje, radionice i predavanja za studente, obitelji, brak, poslovne ljude, mame i žene poduzetnice. Toliko ste mi toga pružili do sada da ću nastojati što duže i što glasnije biti vaš marketinški glas jer za vas trebaju svi čuti! Hvala vam!

Ženama sa druženja – Hvala vam što ste znatiželjne, što se prijavljujete na događaje u kojima možete naučiti više o sebi, što se trudite izgraditi za sebe, za svoju obitelj i zajednicu bolje poslovne prilike. Čast mi je biti tu za vas, prenositi vam moja iskustva i znanja jer time i ja ispunjavam ono što osjećam da je moja svrha. Hvala vam što ste dio nje.

Bogu – Hvala Ti što ne odustaješ od nas i što sam ponovno pronašla vjeru u Tebe. Nakon svega što se dogodilo i što se događa, znam da me jedino moja vjera održala da i dalje hrabro stojim i koračam putem koji si Ti za mene odredio. Hvala Ti što si mi na put stavio ljude poput Sandre, Nolana, kao i cijelu ekipu Udruge Fokus. Hvala Ti što kroz ljude pokazuješ da Ti je stalo. Hvala Ti što mi kroz događaje i teške situacije pomažeš da rastem, da učim i da stečeno znanje imam priliku prenositi dalje. Hvala Ti za sve žene koje mi stavljaš na put. Hvala Ti što si tu, u svakoj mojoj situaciji, u svakom mom odmoru i svakom trenutku koji obožavam jer znam da je tu s razlogom. Hvala Ti za snagu!

Podijelite ako vam se svidjelo i proširite ovu važnu poruku