Zašto je "prilagodba"​ jedna od najvažnijih osobina poduzetnika?

Anita Kanđera
5.05.2020.

Kada sam prije malo više od godinu i pol dana zakoračila u samostalne vode nastavila sam raditi isto što i kod prijašnjih poslodavaca – posredovala sam između hrvatskih tvrtki i tvrtki na njemačko govornom području.

“Poanta cijele ove priče je upravo ta – prilagodi se da bi opstao.”

Taj put uopće nije lak. Nijemci su strogi, organizirani, cijene “Made in Germany” i vrlo je teško probiti se na njihovo tržište i uspostaviti dugoročnu suradnju. No upravo radi toga što sam odrasla u Njemačkoj, njemački jezik koristim kao materinj i imam otvorenu narav prema prodaji, klijenti su me angažirali da umjesto njih probam ono što oni nisu bili u mogućnosti.

No ono što sam ovim putem htjela prenijeti je trenutno stanje na tržištu i sve ono što nas je zadesilo prošlih mjesec dana i više, te kako je važno brzo se prilagoditi.

Granice su se zatvorile a time i veći dio mog poslovanja. Odmah sam kontaktirala svoje klijente i one potencijalne s kojima je suradnja bila već u pregovorima te objasnila da trenutna situacija nije povoljna za uspostavljanje prvog kontakta s potencijalnim klijentima.

Zašto?

* jer prvi dojam je važan a u vrijeme straha, panike i krize, većina tvrtki razmišlja o spašavanju poslovanja a ne o novom dobavljaču.

* jer i ako se uspostavi kontakt nismo u mogućnosti otići na poslovni sastanak pošto su granice zatvorene.

* jer je cijela situacija neizvjesna pa nema smisla trošiti resurse na ishod koji ne možemo ni približno procijeniti.

Ono što sam predložila je da pričekamo dok se situacija ne stabilizira jer temeljna vrijednost s kojom se vodim u poslovanju je “ne čini drugome što ne želiš da tebi čine” i do sada mi je zaista ta vrijednost donijela mnoge, kvalitetne i dugoročne suradnje.

Uredu, spasila sam svoje klijente od nepotrebnog ulaganja a time sebi oduzela oko 60% primitaka koje je trebalo nadoknaditi.

Kako je prodaja vrlo usko vezana za marketing, a privatno sam kreativna i pišem blog o kreativnim ambicionistima, odlučila sam na početku otvaranja obrta uložiti u program osposobljavanja za specijalisticu internet marketinga i prodaje. Tema marketing, sve vezano za kreativno izražavanje i društvene mreže dugi niz godina privlače moju pozornost a sada je bilo vrijeme stečeno znanje i par projekata na kojima radim unazad godinu dana podići na viši nivo, prilagoditi usluge i prebaciti glavno poslovanje online kroz internet marketing.

Unatoč pandemiji i mnogo zatvorenih fizičkih poslovnica, većina poduzetnika s kojima sam u kontaktu brzo su reagirali i prebacili svoje poslovanje online. Ono što se nije tako brzo moglo usvojiti su jasne, konkretne upute gdje i što objavljivati, strukturirati marketing plan za online poslovanje i izrada kreativnih ideja za društvene mreže unaprijed planirajući ih u kalendaru sadržaja. Upravo sve ono što sam i do sada radila ali nisam ponudila klijentima. Izvrsna tržišna prilika da pomognem kolegama, poduzetnicima i svima onima koji kreću u online poslovanje a sebi spasim opstanak i likvidnost poslovanja. Win- win koji toliko obožavam.

Prvo sam se bazirala na Instagramu gdje ima jako puno mladih osoba kojima je zaista potrebna pomoć i podrška. Na Instagram profilu dijelim mnoštvo korisnih savjeta na teme marketinga, prodaje, osobnog i poslovnog razvoja. Strogo pazim na to da dijelim ono što sam naučila, primjenila ili na čemu radim jer osobno smatram da je neprofesionalno dijeliti savjete iz oblasti koju ne poznajemo, ili djelatnosti u kojoj nismo radili te stekli određena znanja i iskustvo.

Od nedavno se moja strategija nastavlja i na Facebook stranici a ovim člankom sam krenula opet biti aktivnija i na Linkedinu.

Poanta cijele ove priče je upravo ta – prilagodi se da bi opstao.

Moram priznati da sam ja u ovo vrijeme karantene radila više nego inače, provodila sate i sate kreirajući online sadržaj, kako za klijente tako i za sebe s jednim ishodom = zadovoljnija sam u marketing vodama i online poslovanju (a moji klijenti također)!

Stoga ako je i vama potrebna struktura, pomoć oko kreiranja kalendara sadržaja za društvene mreže ili organizacija online poslovanja stojim vam na raspolaganju na najaktivnijim društvenim mrežama:

Instagramu & Facebooku

Vaša biznis mentorica Anita!

Podijelite ako vam se svidjelo