ŽIVIŠ LI ONO ŠTO MISLIŠ I PRIČAŠ?

Anita Kanđera
07.2021.

Uhvatiš li se ponekad u maštanjima, mislima i riječima koje su potpuno kontradiktorne istini koju živiš? Možda već i živiš ono o čemu si maštala ili si na dobrom putu, no sigurno je postajala barem jedna situacija u kojoj ti misli, riječi i djela nisu bili u harmoniji. Često se to dogodi i često sam svjedok tome u razgovoru s ljudima. Ja sam isto bila u toj situaciji, ma čak i dan danas se dogodi da mi misli, riječi i djela nisu usklađeni, no radim na tome iz dana u dan.

Upravo iz tog razloga sam odlučila današnji članak posvetiti mojoj priči, mom putu od primjene do promjene kako bih i tebi dočarala da ono što danas živim apsolutno nije bilo u planu, niti jednostavno, a bome ni približno tome što sam prije mislila i govorila.

Nadam se da će te ova životna priča ohrabriti, motivirati, inspirirati, potaknuti ili barem navesti na promišljanje gdje se ti trenutno nalaziš i kamo želiš dalje ići.

Vjerojatno me znaš kao Anitu koja ti pomaže da organiziraš svoje poslovanje, vrijeme, mindset i poboljšaš svoju prodaju i marketing. Da, to sam ja – vjerujem u ljude, primjenu i akciju. Životne lekcije naučile su me da skupim svo svoje iskustvo koje sam prošla te da tebi olakšam posao i život.

Sada sam tu. Uživam u onome što radim, prilagođavam putem, no – kako sam došla do toga? Ovo je jedan mali dio priče o meni koji je do sada već nekoliko osoba potaknuo na promjenu.

Moji prvi izazovi

Rođena sam u predivnoj Slavoniji u Hrvatskoj. U ranom djetinjstvu sam se s obitelji preselila u Njemačku. Tamo sam živjela sa ljudima različitih nacionalnosti, vjeroispovjesti, načina života i stavova. Kada odrastaš u okolini koja ti pruža sve te boje i ljepote razlika, učiš se prihvaćanju i učenju novih stvari. Kasnije u životu, ovo mi je iskustvo pomoglo prilikom suradnji s različitim ljudima s kojima sam uvijek našla zajedničke teme.

No nakon 10 godina u Njemačkoj, ipak smo se radi brojnih privatnih razloga vratili u Hrvatsku, što je za mene značilo 7 razred osnove škole u potpuno drugim okolnostima. Nisam bila dočekana niti prihvaćena na način na koji je jedno dijete od 12 godina očekivalo. Svi izazovi prilagođavanja i prihvaćanja u školskim danima naučili su me vrijedne životne lekcije koje ću vjerovatno cijeli život nositi uz sebe.

I tako, nekoliko godina poslije, nakon brojnih izazova u srednjoj školi, selidbe, promjeni fakulteta, završila sam ekonomiju. Sigurna sam da nisam jedina koja je nakon završenog fakulteta poslala ogroman broj prijava i molbi za posao, bez odgovora. Sve zablude o sigurnosti nakon fakulteta padaju u vodu. No to nije kraj, već početak borbe za ono što želimo. I tako je započela i moja borba.

Moj put

Nakon prvih pokušaja sezonskog rada na Jadranu, obolijevanja na štitnjaču, kolabiranja i završavanja u bolnici, odlučila sam se ipak vratiti u Slavoniju i prihvatiti stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosu, jer mi se “plaća” od 1.600,00kn činila primamljiva za početak građenja iskustva. Tijekom tih godinu dana, prijavila sam se i na ERASMUS projekt zbog kojeg sam često putovala u Zagreb. Borba za jedno od nekoliko mjesta koja su dijelili da bih odradila dvomjesečnu, neplaćenu praksu u Njemačkoj se činila beskrajna. No čak ni nakon završetka stručnog osposobljavanja nisu javili rezultate projekta, pa sam odlučila da više neću čekati. Tako sam otputovala u Austriju gdje sam radila sezonski posao kako bih stekla iskustvo i zaradila novac koji mi je bio potreban.

Kasnije sam taj novac iskoristila za život u Frankfurtu jer sam uspjela dobiti mjesto ERASMUS projekta (iako ne volim riječ “dobiti” pošto sam se istinski borila za njega). Radeći tako u Frankfurtu na projektima event managmenta, vođenju turističkih tura, administraciji i asistenciji direktora, izašla sam sa bogatim iskustvom koje me je očvrsnulo i učinilo rezilijentnijom osobom. Kao što vidiš, posao u Austriji mi je pomogao da zaradim novce za Frankfurt pa je na kraju sve ispalo baš onako kako je trebalo.

Prekretnica koja je sve promijenila

Vrativši se u Hrvatsku, krenula sam sa prvim “pravim” poslom u renomiranoj tvrtci u Zagrebu. Direktora sam upoznala još u Frankfurtu kada je bio na jednom od evenata u čijoj sam organizaciji pomagala. Tada me je pozvao na razgovor i probni rad nakon preporuke mog tadašnjeg šefa. Iako sam na tom prvom poslu mnogo naučila, nakon par godina promijenila sam posao u istoj branši, znala sam i voljela ga raditi, imala dobru plaću i putovala sam po zemljama njemačkog govornog područja, no to nije bilo ono što sam tražila. Postojalo je nešto što je u meni budilo osjećaj da to nije za mene jer se nije podudaralo sa mojim životnim vrijednostima. Također, tijelo mi je slalo signale da previše radim ono što mi ne pruža zadovoljstvo. Niti jedno tijelo ne može izdržati dugo u ulozi prekovremenih, stalnih putovanja i najviše tog osjećaja frustracije, nezadovoljstva i stresa, pa je tako odlučilo stat na loptu, prisiliti mene da stanem i to na način da sam završila na operaciji i vađenju cijele štitne žlijezde (ako si žena, ovo je organ o kojem zaista trebaš brinuti jer ni sama nisam znala koliko nam je potreban i koliko ga stres uništava).

Poslovni rast i razvoj

Sve to me je dovelo do niza edukacija, profesionalnog i osobnog usavršavanja. Počela sam primjenjivati stvari koje sam učila i to me je dovelo do ovoga gdje sam danas.

Kroz život sam upoznala divne, inspirirajuće ljude iz svijeta poduzetništva koji su mi iz dana u dan pokazivali da žive onako kako sam ja to htjela za sebe. U mnogim razgovorima sam dolazila do odgovara na pitanja koja su mi bila potrebna. Nakon što sam stavila kvačice na sva pitanja, odlučila sam dati otkaz i pokrenuti vlastiti posao.

Kako sam većinu svog djetinjstva provela u Njemačkoj i pokupila njemački mindset – organizaciju, točnost i predanost – logično je bilo povezati korijene i strast te sam se na počecima svog poslovanja proaktivno bavila prodajom na njemačkom govornom području.

No ni poslije otvaranja vlastitog obrta, stvari nisu tekle glatko. Baš u momentu kada je sve krenulo kako treba, pandemija, koja je zadesila svijet, otpuhala je većinu mog posla. Morala sam se opet snaći kako sam najbolje mogla. Tako sam početkom 2020. godine reorganizirala posao i posvetila se marketingu i individualnom radu s pojedincima koji žele svoje poslovanje posložiti, prebaciti online i živjeti od onoga što vole raditi.

Gdje sam sada?

Kao što vidiš svemu postoje usponi i padovi, koji mi nisu samo pomogli da budem tu gdje jesam već da idem dalje. Naučili su me da znam da se mogu suočiti sa svim što dolazi!

Danas sam ovdje kao tvoja poslovna savjetnica čija je strast (online) komunikacija i organizacija. Kao ekonomistica s dugogodišnjim iskustvom u prodaji i marketingu, važno mi je pružiti prodajnu i poslovnu podršku poduzetnicima i tvrtkama u razvoju poslovanja.

Sada živim i radim po svom i uživam u tom procesu koji još uvijek traje (i koji će vjerujem uvijek trajati).

Za kraj te pozivam da i sama razmisliš što si već sve prošla, što trenutno prolaziš i umjesto da stalno gledaš unaprijed što još želiš, trebaš, moraš…da se osvrneš, prebrojiš sve svoje izazove koje si uspješno prebrodila i čestitaš sebi što i dalje guraš, vjeruješ, čitaš, učiš, proučavaš, primenjuješ, isprobavaš, padaš i ponovo ustaješ. Jer TO je uspjeh!

Primjenom do promjene.

Tvoja Anita

Podijeli ako ti se svidjelo i proširi ovu važnu poruku